Hilde (verpleegkundige WZV Sint-Bavo), verpleegkundige WZC Sint-Bavo

Na een lange carrière op de dienst heelkunde op campus Sint-Augustinus startte Hilde een viertal jaar geleden als vlinder in woonzorgcentrum Sint-Bavo.

“Samen met mijn collega-verpleegkundigen vormen we het vlinderteam. We staan niet op een specifieke afdeling en zijn niet de enige verpleegkundigen in Sint-Bavo, maar we zetten onze verpleegkundige expertise in op alle leefgroepen. We doen dit met hart en ziel en een groot gevoel van verantwoordelijkheid. Alvast twee kenmerken van een goede vlinder.

Dagelijks starten met een goede briefing is belangrijk, zo ben je meteen mee met de jongste evoluties: welke bewoner vraagt extra zorg en opvolging? Het is onze taak om het zorgplan te overlopen met de zorgkundigen van de leefgroep en de paramedici. We letten ook op de familieleden en geven hen voldoende informatie zodat we hen kunnen geruststellen.

Collega’s adviseren en coachen bv. op vlak van valpreventie maakt ook deel uit van onze missie. Zelf doen we bij complexe wondzorg ook een beroep op een wondzorgspecialist in het ziekenhuis. Het is fijn te weten dat je kan rekenen op de expertise van anderen. We bespreken de toestand van onze bewoners ook met de coördinerend en raadgevend arts (CRA) en de huisartsen.

Ik sluit mijn dag af met een rondgang op de leefgroepen: aerosol toedienen, parameters van de bewoners overlopen, inspuitingen geven en wonden checken. Als mijn collega’s op de leefgroepen nog vragen of bezorgdheden willen uiten, kunnen ze dat. Ik ben er om hen te steunen en te helpen.

Momenteel zijn er veel nieuwe bewoners, dat betekent veel nieuwe gezichten, profielen en zorgplannen. We voeren gesprekken over en met de bewoners. Deze zijn voor mij erg waardevol, vooral om zo de mens achter de bewoner te kunnen doorgronden. Zo kunnen we hen een warme thuis en zorg op maat aanbieden.”