Peter (verpleegkundige oncologische dagziekenhuis), verpleegkundige oncologisch dagziekenhuis

“Ik ben afkomstig uit Ghana, waar ik studeerde en werkte als statisticus-economist. Via het uitwisselingsprogramma ASF leerde ik mijn vrouw kennen. Nadien deed ik nog verschillende opdrachten in andere landen tot ik trouwde en in België kwam wonen.

Mijn laatste werk als statisticus was in een psychiatrisch ziekenhuis in Amsterdam. Ik voelde dat werken in de zorg wel in mijn aard ligt en startte de bacheloropleiding bij KDG. Nadien werkte ik drie en een half jaar op een afdeling gastro-oncologie, dit was ook één van mijn stageplaatsen. In die periode behaalde ik mijn bijzondere beroepstitel.

Ik volgde de nieuwe ontwikkelingen binnen oncologie, maar kon dit niet op dit werk toepassen. Ik wou meer kunnen leren en doen. Ik wou naar een ander ziekenhuis, niet naar het eerste het beste, maar naar de top op het vlak van oncologische zorg. En die vond ik hier.

Ik ben erg fier op onze manier van werken. We zijn met onze kennis, technieken en apparatuur helemaal up to date, alles is goed geïntegreerd, we scholen ons bij en zijn betrokken bij de werking van onze dienst. Onze mening telt  en we werken op een erg efficiënte manier samen. Binnen ons team is er erg veel kennis, alle vragen rond kanker kunnen hier door ons of de artsen beantwoord worden.

Als oncologisch verpleegkundige ontvang ik onze patiënten. Ik neem een anamnese af, prik infusen, neem bloed af, dien chemo en andere medicatie toe. Een ander belangrijke taak is tijd en aandacht geven aan patiënten: hen geruststellen, uitleg geven en eventueel doorverwijzen naar andere gespecialiseerde of paramedische  collega’s.  Aanwezig zijn is erg belangrijk hier, patiënten hebben vaak een babbel nodig, al zijn het maar een paar woorden. Het draait niet enkel om de patiënt, maar ook om de  hele omgeving rond hem. En daar is best een wat algemene kennis en mensenkennis voor nodig.

Vooral de afwisseling tussen het emotionele en het technische op deze dienst spreekt me erg aan. Alleen sterk zijn in technieken is niet genoeg voor deze job, je moet iets speciaals vanbinnen hebben, een soort oncologische drive, anders is dit werk veel te zwaar. Maar wees gerust, als je een probleem hebt, sta je er nooit alleen voor. Er is altijd iemand in de buurt die je zal komen helpen, daar mag je zeker van zijn. De collega’s, hoofdverpleegkundige, artsen … iedereen helpt elkaar.

Je kan hier steeds blijven groeien en opleidingen volgen in je interessegebieden. Zo ga ik binnenkort een opleiding urologie volgen.

Er is binnen het ziekenhuis een heel goede samenwerking met de andere diensten.  Nieuwe medewerkers worden heel goed ontvangen. Ik kreeg 3 maanden een meter/peter toegewezen.

Werken op deze dienst kan je perfect combineren met een gezin, we hebben soepele werkuren. In de zomer genieten onze patiënten en wijzelf ook erg van ons terras, de omgeving is aangenaam voor iedereen, alles wordt goed onderhouden, er spelen leuke liedjes door de luidsprekers … alles is hier heel goed.”